vr 22 Nov 2024
Omgevingswet: Uitdagingen En Innovaties In Bouw En Milieu

Samenvatting van het nieuws: Omgevingswet voor Week 47
-
Bouwleges Na Omgevingswet: Gemeenten In De Knoop
Sinds de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) hebben gemeenten moeite met het herijken van hun bouwleges. Onderzoek van de Vereniging Eigen Huis toont aan dat de tarieven sterk variëren: sommige gemeenten rekenen slechts enkele tientallen euro's, terwijl anderen tot 9.000 euro vragen voor dezelfde bouwvergunning. Dit leidt tot hogere nieuwbouwprijzen, terwijl de focus op betaalbare woningen zou moeten liggen. Voormalig minister Hugo de Jonge verwachtte een daling van de leges met 30% door de verschuiving van controle naar particuliere kwaliteitsborgers, maar het is nog onduidelijk of dit zal gebeuren. Een aantal gemeenten heeft hun tarieven zelfs verhoogd, wat de situatie verder compliceert. De Vereniging Eigen Huis pleit voor landelijke regulering en een standaardtarief voor leges om de inconsistenties te verminderen. Het onderzoek wijst ook op onduidelijkheden in de toerekening van legesinkomsten aan bouw- en omgevingsplanactiviteiten.
bron: www.binnenlandsbestuur.nl -
Tweede Bijeenkomst Omgevingswet Biedt Inzichten Voor Bedrijfsleven
Op 10 oktober organiseerde het LEC Industriële Veiligheid in Veenendaal de tweede informatiebijeenkomst over de Omgevingswet voor het bedrijfsleven. Meer dan 30 vertegenwoordigers van industriebedrijven en adviesbureaus namen deel. De bijeenkomst, geleid door Karin Eshuis van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, bood inzicht in de veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt, zoals de nieuwe adviesrol van de veiligheidsregio en de koppeling met bedrijfsbrandweeraanwijzingen. De deelnemers kregen uitleg over belangrijke nieuwe begrippen en de bredere adviesmogelijkheden die de wet introduceert. De presentatie werd als zeer nuttig ervaren, vooral omdat de bedrijfsbrandweeraspecten verder werden toegelicht. De informatiebehoefte van de aanwezigen werd hiermee goed vervuld. Voor meer details over de Omgevingswet zijn er handreikingen en factsheets beschikbaar op de website van het LEC IV.
bron: nipv.nl -
Bouwleges Dalen Door Nieuwe Wetgeving: Gemeenten In De Knel
De tarieven voor bouwleges zijn aanzienlijk gedaald na de invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben veel gemeenten moeite om deze nieuwe wetgeving in hun legestarieven te verwerken. In 110 gemeenten daalden de leges met 50% of meer, en in Venray zelfs met 99%. Gemiddeld betaalt een aanvrager nu 2285 euro voor een bouwvergunning, wat de helft is van het bedrag van een jaar geleden. Ondanks deze dalingen zijn er ook gemeenten waar de leges zijn gestegen, zoals Beek en Tytsjerksteradiel. VEH roept de overheid op om de legestarieven te reguleren om transparantie te waarborgen. De zorgen over de hoge kosten voor bouwvergunningen blijven bestaan, vooral omdat deze bijdragen aan stijgende nieuwbouwprijzen, terwijl de focus zou moeten liggen op betaalbare woningen.
bron: www.gemeente.nu -
Overname Ter Horst Groep: Procedures Voor Vergunningen Gestart
De Milieu Service Groep neemt de meeste activiteiten van de Ter Horst Groep in Varsseveld over, wat heeft geleid tot de opstart van de benodigde revisievergunning en het omgevingsplan door de provincie Gelderland en de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeenteraad moet eerst een coördinatiebesluit nemen. De Ter Horst Groep blijft actief in de inzameling van metalen en accu's, maar mag dit niet gebruiken in de nieuwe vergunning vanwege zorgen uit een Bibob-onderzoek. De procedures voor de nieuwe vergunningen worden in de eerste helft van 2025 verwacht, waarbij ontwerpbesluiten gelijktijdig ter inzage worden gelegd. Tot de overdracht blijven de huidige activiteiten doorgaan, terwijl een muur tussen de twee bedrijven wordt gebouwd om hun activiteiten te scheiden.
bron: www.1achterhoek.nl -
Ai Ondersteunt Kleine Aannemers Bij Wkb Voldoen
Met de invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op 1 januari 2024, ervaren veel kleine aannemers uitdagingen bij het verzamelen en documenteren van vereiste informatie. Tijdens het DigiBouw evenement stelde Collin van Kooten van NTI CAD & Company voor dat kunstmatige intelligentie (AI) hen kan ondersteunen. AI kan tijdrovende taken zoals het bijhouden van bouwverslagen en kwaliteitscontroles versnellen en vergemakkelijken. Door gebruik te maken van drones, IoT-apparaten en sensoren, kan automatisch data worden verzameld en geanalyseerd, wat helpt bij risico-inschatting en kwaliteitscontrole. AI-tools kunnen ook ontwerpdata genereren die voldoen aan wettelijke normen, waardoor bouwfouten worden voorkomen en de efficiëntie toeneemt. Dit vermindert de kans op menselijke fouten en bespaart tijd, wat cruciaal is in een sector waar in 2020 wereldwijd 88 miljard euro aan faalkosten werd verspild door slechte gegevens.
bron: www.aannemervak.nl -
Milieuzonering En De Omgevingswet: Een Nieuwe Aanpak
De schaarse ruimte in Nederland vraagt om een evenwichtige inrichting van de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet integreert de vroegere ruimtelijke en milieusporen in één omgevingsplan, wat nieuwe vragen oproept over de uitvoering. Gemeenten moeten instructieregels volgen die de normen voor geluid, geur en trillingen vaststellen, en kunnen maatwerk leveren per gebiedstype. Dit biedt voordelen zoals betere bescherming voor bestaande bedrijven en de mogelijkheid om cumulatieve effecten van activiteiten te reguleren. De nieuwe systematiek maakt gebruik van drie invalshoeken: brongericht, gebiedsgericht en kwaliteitsgericht, waardoor gemeenten flexibeler kunnen inspelen op de behoeften van hun gebieden. De recent gepubliceerde VNG-handreiking vervangt de oude richtlijnen en biedt een kader voor het toekennen van gebruiksruimte aan bedrijven, met als doel een betere afstemming tussen wonen en werken. De effectiviteit van deze nieuwe aanpak zal in de praktijk moeten blijken.
bron: www.wijnenstael.nl -
Informatie Over Natuurvergunningen En Aanvraagprocedures
Voor het aanvragen van een natuurvergunning voor activiteiten binnen Natura 2000-gebieden dient men zich te wenden tot de provincie waar de activiteit plaatsvindt. De provincie beoordeelt of negatieve effecten op natuurdoelen uitgesloten kunnen worden. Bij een meervoudige omgevingsvergunning, waarin een Natura 2000-activiteit is opgenomen, moet de aanvraag doorgaans bij de gemeente worden ingediend. De gemeente vraagt vervolgens advies aan de provincie of minister. Sinds 1 januari 2024 ligt de verantwoordelijkheid voor het vaststellen van de noodzaak van een natuurvergunning bij de initiatiefnemer. Daarnaast is er een handreiking voor de 'koude start' van voertuigen, die van invloed is op de emissie en vergunningaanvragen. De beslistermijn voor een natuurvergunning bedraagt 13 weken, met een mogelijke verlenging van 7 weken, terwijl een gecombineerde aanvraag tot 26 weken kan duren.
bron: www.bij12.nl -
Extra Bijeenkomst Raadscommissie Over Omgevingswet In Ridderkerk
De commissie Samen Wonen van de gemeenteraad van Ridderkerk heeft een extra bijeenkomst georganiseerd om het Transitieplan voor de invoering van de landelijke Omgevingswet te bespreken. Deze wet vervangt onder andere de bestemmingsplannen. De bijeenkomst vindt plaats op woensdagavond en is bedoeld om commissieleden de gelegenheid te geven zich beter voor te bereiden op de besluitvorming. Tijdens de bijeenkomst krijgen raads- en burgerleden de kans om vragen te stellen en wordt er een presentatie gegeven door wethouder Kees van der Duijn Schouten. Het is een openbare bijeenkomst, maar er kan niet ingesproken worden door belanghebbenden en er wordt geen verslag gemaakt. De reguliere commissievergadering over dit onderwerp staat gepland voor 28 november.
bron: ridderkerksdagblad.nl