Home
 
 Home  |   Contact  |   Sitemap    
 
    U bent nu hier:  8baan Uitzenden  >>  Sollicitatietips  >>  Voorwaarden van brief
 
 
 
   

Voorwaarden voor een sollicitatiebrief

De brief moet aanspreken

De sollicitatiebrief is meestal het eerste contact met de selecteur. Een brief moet volledig zijn, duidelijk en vooral aanspreken. Een perfecte uiterlijke verzorging is minstens zo belangrijk als de inhoud. Bij het opstellen van een brief is het essentieel om in elk geval een indruk te geven waarom juist de betreffende organisatie je aanspreekt. Probeer niet in algemeenheden te verzanden.

Verplaats je bij het schrijven in de sfeer van het bedrijf of de functie. Wanneer je een brief schrijft aan een marketing-communicatiebureau, mag de tekst vaak wat vlotter zijn dan wanneer je bij een overheidsinstelling aan de slag wilt. Bij een commercieel-getinte functie is het zaak dat je snel in de brief laat weten wat je kwaliteiten zijn, zodat je ook echt bezig bent jezelf te verkopen.

 

De opbouw van de brief

Een sollicitatiebrief is opgebouwd uit de volgende elementen: inleiding / bronvermelding, motivatie en afsluiting.


Inleiding/bronvermelding

Voor een selecteur is het van belang te weten hoe je het bedrijf kent. Wanneer er sprake is van een reactie op een advertentie dan is het zinvol de datum en de krant/tijdschrift erbij te noemen. Een bedrijf wil dit, om marketingtechnische redenen, altijd graag weten.

Super origineel uit de hoek komen, is voor de inleiding beslist niet noodzakelijk. Het kan zelfs gevaar opleveren, namelijk dat de selecteur je tekst overdreven vindt. De inleiding moet kort en krachtig zijn en in elk geval wel de aandacht van de selecteur opeisen.


Motivatie
Bij veel gelijkwaardige kanshebbers kijken bedrijven naar de motivatie van een sollicitant. Een motivatie is de reden waarom iemand in aanmerking wil komen voor de felbegeerde baan. In de brief moet de motivatie daarom duidelijk omschreven zijn.


Afsluiting
Sluit de brief op een correcte manier af, liefst met een link naar een uitnodiging voor een gesprek. Een zin als: ‘Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben!’ is beslist niet krachtig genoeg. Het werkwoord ‘hopen’ drukt immers een twijfel uit (het niet zeker weten).

De afsluiting ‘Met vriendelijke groeten’ is te familiair, je hebt de contactpersoon immers nog nooit gezien. Verwijs ook even naar het curriculum vitae, zodat men weet dat je sollicitatie uit meerdere documenten bestaat.


Schrijftips

Als je een goede sollicitatiebrief hebt, gebruik dan gerust steeds dezelfde tekst.
Pas de brief aan op de 'toonzetting' van het bedrijf. Reageer op een joviale advertentietekst niet met een tè formele brief.
Denk altijd aan de bronvermelding.
Gebruik de goede aanspreektitel: Geachte Mevrouw, Heer.
Mijne Heren is ouderwets en kan verkeerd uitpakken als het een personeelsvrouw betreft.
Vergeet niet je naam en adres in de brief te vermelden en je handtekening te plaatsen.
Probeer kort en krachtig te omschrijven waarom de vacature je aanspreekt en wat jouw sterke punten zijn voor de baan.
Denk niet dat een selecteur alles weet. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor de personeelsfunctionaris misschien wel echt 'nieuws'. Alleen je functie vermelden is niet voldoende, leg uit wat je doet en gedaan hebt.
Laat je nooit uit het veld slaan (ook al puilt je sollicitatiemap uit met afwijzingen). Je vergroot je kansen aanmerkelijk door door actief te blijven!

 

 Terug

 

 
© 2020 8baan

Keizersgracht 450-2
1016 GD Amsterdam
Tel: 020-6711888

Privacy statement Disclaimer Home Over 8baan 8baan Payroll Services Werkgevers Levensloopregeling