Home
 
 Home  |   Contact  |   Sitemap    
 
    U bent nu hier:  8baan Uitzenden  >>  Sollicitatietips  >>  Het curriculum vitae
 
 
 
   

Het curriculum vitae

Curriculum Vitae is een latijnse term, die letterlijk "de loop van het leven" betekent. Curriculum staat voor loop en Vitae betekent (van het) leven. In personeelsadvertenties wordt vaak gevraagd om een curriculum vitae mee te sturen. Wanneer dit niet gevraagd wordt, is het aan te raden om dit toch altijd te doen. Hierdoor kan je brief kort en bondig blijven, terwijl je voor gedetailleerde informatie naar je c.v. kunt verwijzen. Het moet een duidelijk overzicht geven van je persoonlijke gegevens, je gevolgde opleidingen en cursussen, je (werk)ervaring en je hobby's.

 

De c.v. heeft net als de sollicitatiebrief als doel om jezelf op een zo goed mogelijke manier te verkopen. Leg vooral de nadruk op je sterke kanten, door de verschillende aandachtspunten op een positieve manier te presenteren en je zwakkere kanten niet of op een onopvallende manier in je c.v. op te nemen. Wanneer je zonder geldige reden te lang over je studie hebt gedaan is het verstandig dit niet al te opvallend te vermelden. Met een geldige reden is het juist wel verstandig om het te vermelden, zodat je op dat punt in ieder geval niet wordt afgewezen. In het algemeen moet je je dus positief presenteren. Je mag je ook best beter voordoen dan dat je in werkelijkheid bent, maar overdrijf het niet te veel, want ervaren personeelsfunctionarissen kunnen heel goed door leugens heen prikken. Wanneer je overdrijft, moet je het op zo'n manier doen dat het niet of nauwelijks te controleren valt. Je kunt je bijvoorbeeld voordoen als iemand die tijdens de studie verschillende functies binnen een schoolcommissie heeft gehad. Dit valt nauwelijks te controleren en zal door het betreffende bedrijf vaak niet gecheckt worden.

Het uiterlijk van je C.V.

Hou je c.v. kort, een tot anderhalf A4, en in telegramstijl opgesteld. Typ je c.v. in ieder geval altijd op de computer en zorg voor een duidelijke scheiding tussen de verschillende onderdelen met behulp van kopjes. Laat aan beide kanten van je c.v. genoeg ruimte over voor aantekeningen van de lezer en let erop dat je nette kopieen met je brief meestuurt. De indeling is afhankelijk van het onderwerp waarop je je wilt vestigen. Heb je bijvoorbeeld weinig werkervaring, dan moet je de nadruk leggen op stages en bijbaantjes. Zorg bij de lay-out dat je een prettig leesbaar lettertype kiest.

De inhoud van je C.V.

De c.v. moet de volgende onderdelen bevatten:

 • persoonsgegevens
 • opleidingsgegevens
 • (werk)ervaring
 • hobby's
 • eventueel bijzondere gegevens of referenties.

 

 • Persoonsgegevens:
  titel, naam, voornamen;
  adres;
  postcode, woonplaats;
  telefoonnummer thuis, werk;
  geboortedatum;
  geboorteplaats;
  burgerlijke staat;
  nationaliteit;

 

 • Opleidingsgegevens:
  Middelbaar onderwijs, diploma, jaartal, vakkenpakket;
  Hoger beroepsonderwijs, diploma, jaartal, studierichting, stages, afstudeerproject;
  Universitair onderwijs, diploma, afstudeerdatum, studierichting, specialisatie, stages, stagebegeleiders met titel, afstudeerproject met begeleiders en titel, scriptie met begeleiders en titel, vakkenpakket, extra stages en vakken;
  Cursussen, diloma, jaartal.

 

 • Werkervaring:
  bedrijf, functie, jaartal, werkzaamheden.
  Publicaties:
  Titel, jaartal, tijdschrift, co-auteurs.
  Nevenactiviteiten:
  Commissies, besturen, studentenverenigingen, politieke partij, sportvereniging, jaartal, functie, taken.
  Vaardigheden:
  Talenkennis;
  Computerervaring, programma's;
  Rijbewijzen, vliegbrevet.
  Hobby's:
  Sporten en speciale belangstelling voor bijvoorbeeld film, theater, etc.


Het is niet gebruikelijk referenties in je c.v. op te nemen. Je kunt beter een aparte lijst maken en deze tijdens je eerste gesprek meenemen.

Afkomstig uit '100 Succesvolle Sollicitatiebrieven' van SIWU. Dit boek zorgt ervoor dat al je brieven en je CV op een perfecte wijze aan de eisen van werkgevers voldoen. Vol praktische tips, commentaren en voorbeelden.


 Terug

 
© 2020 8baan

Keizersgracht 450-2
1016 GD Amsterdam
Tel: 020-6711888

Privacy statement Disclaimer Home Over 8baan 8baan Payroll Services Werkgevers Levensloopregeling